logo

Вживайте натуральні
овочі та соки.

Корисне про овочі

Улюблена страва картоплю

Улюблена страва картопля картопля

З просите будь-якої людини, яке його улюблене блюдо, і багато хто скаже - картоплю. Так, цей коренеплід давно став традиційною стравою на нашому столі: варений, смажений, тушкований, печена ... Картопля хороший у всіх видах, до того ж він дуже корисний. І в цьому ви зараз легко переконаєтеся.  Включаючи картоплю в своє щоденне меню, ми забезпечуємо організм найнеобхіднішими незамінними амінокислотами, особливо лізином, вуглеводами, мінеральними речовинами, вітамінами.

1 кг відвареного очищеної картоплі постачає організм білками на 20%, вуглеводами на 40%, вітамінами В1 (тіамін) і РР (нікотинова кислота) на 60%, вітаміном В2 (рибофлавін) на 30%, вітаміном С на 200%!, а також калієм (200%), магнієм і фосфором (50%), залізом (60%) і кальцієм (20%). Калорійність при цьому складає 800-900 ккал (30% від добової потреби).  Для повноцінного харчування достатньо кожен день з'їдати 100 г картоплі.

А  максимально зберегти всі перераховані вітаміни і мікроелементи при приготуванні картоплі допоможуть наступні хитрості: Шкірку з картоплі зрізуйте як можна тонше, а ще краще - запікайте його або відварюйте в мундирі.  Відварюйте картоплю на пару або в мінімальній кількості води.  Ніколи не зберігайте у воді вже почищений картоплю.  Корисніше класти картоплю у вже закипіло і підсолену воду.

Дуже високо цінує лікувальні властивості картоплі та медицина.  Бо його соком здавна лікували виразкові хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки. А калій, яким багатий картопля, просто необхідний хворим з захворюваннями серця і нирок. Використовується в лікувальних цілях і крохмаль цього чудового природного дару. Так, він застосовується як обволікаючу, протизапальний засіб при шлунково-кишкових захворюваннях. Навіть при важких формах отруєння можна їсти відварну картоплю.

А зараз ми запропонуємо вам декілька рецептів, якими ви можете скористатися при деяких захворюваннях:  При набряках рук або ніг слід очистити картоплю від шкірки, натерти його на тертці, додати отриману картопляну кашку до набряковим місцях і тримати 15-20 хвилин, щільно обмотавши «компрес» бавовняним або махровим рушником.  Якщо у вас гіпертонія, то частіше їжте печену картоплю «в мундирі».

Знеболюючою дією володіє компрес з тертої сирої картоплі з медом при остеохондрозі. Цей компрес тримають на хворому місці не менше години.  Якщо вас замучили печія, нудота і хронічні головні болі  , То приймайте свіжий картопляний сік.

Його п'ють по півсклянки 2-3 рази на день: першу дозу - натщесерце, другу - за півгодини до обіду, третю - за годину перед сном. Після двотижневого лікування роблять перерву на 6 днів і повторюють курс лікування, користуючись вже половинною дозою соку.

Сік сирої картоплі чудово очищає організм від шлаків, якщо його змішати ще з соком моркви і селери. Крім усього перерахованого, 3-4 ст. л. такого соку щодня допомагають при нервових розладах. А ось заморожені свічки, вирізані з картоплі, здатні допомогти при  геморої.  Так як бульби картоплі містять багато вітамінів, мінеральних речовин і солей, то їх можна застосовувати і в косметології.

Наприклад,  для поліпшення волосся будь-якого типу.  Якщо у вас після літа стали сухим і ламким, то полікуєте їх картопляної маскою. Для цього візьміть 3-4 картоплі середньої величини, покладіть його, не очищаючи, в киплячу воду, щільно закрийте кришкою і варіть до готовності. Після цього воду злийте, а картопля очистити, покладіть його в керамічну посуд і розімніть. Потім додайте 2-3 ст. л. сметани або вершків і все ретельно перемішайте до консистенції добре мажущейся маси.

Перед миттям голови розділіть на пасма і нанесіть отриману масу на коріння і по всій довжині. Потім пов'яжіть голову поліетиленовою плівкою, зверху утеплите махровим рушником або вовняною хусткою. Через 30 хвилин вимийте волосся м'яким шампунем на кожен день для сухого волосся, а потім сполосніть підкисленою водою (1 ч. л. лимонної кислоти або яблучного оцту на тазик з водою).  Якщо ваші жирні, побалуйте їх сумішшю з сирої картоплі, меду та яєчного білка.

Для приготування такої суміші візьміть керамічний посуд і покладіть в неї кашку з сирої картоплі (попередньо добре вимийте бульби і неочищеними натріть на дрібній тертці), збитого яєчного білка і 1 ст. л. меду. Все ретельно перемішайте і після цього додайте щіпку солі і 1 ч. л. толокна. І ще раз все гарненько перемішайте.

Далі застосування маски таке ж, як і в першому варіанті, тільки голову треба буде вимити шампунем для жирного волосся.  Якщо у вас нормальні волосся, то приготуйте для них таку картопляну маску: 2-3 картоплини натріть на дрібній тертці і в отриману кашку додайте 2-3 ч. л. молока, 1 ч. л. борошна і 2-3 краплі лимонного соку. Все ретельно перемішайте і використовуйте як живильної маски.

А такі прості і дуже дієві картопляні для обличчя допоможуть вам справитися з багатьма проблемами.  Наприклад, приготуйте «Картопляну ніжність», для якої вам знадобиться пара розварених бульб. Розімніть і змішайте їх (гарячими) з одним жовтком, 1 ч. л. меду, невеликою кількістю рослинного (краще оливкової) олії. Отриману масу нанесіть на обличчя, а потім змийте кип'яченою водою.

Після цієї  зволожує і пом'якшувальною шкіру картопляної маски змастіть будь-яким живильним кремом.  Любителькам натуральної природного косметики, я думаю, напевно стане в нагоді і такий рецепт: відварну картоплину середньої величини змішайте з 1 ст. л. свіжого сиру і додайте 0,5 ч. л. меду і половину сирого яйця. Потім нанесіть готову кашку на шкіру обличчя і шиї. Зверху покрийте марлевою серветкою і потримайте маску 20 хвилин, після чого змийте теплою водою.

Такі маски корисно робити 1-2 рази в тиждень протягом 4-6 тижнів. Через 2 місяці курс слід повторити.  Якщо ваші лущаться, то вам знову допоможе картопля, тільки не бульби, а крохмаль. Так, щоб  були м'якими, рекомендується щовечора втирати в шкіру рук суміш гліцерину і крохмалю в рівних співвідношеннях.

Зняти лущення шкіри не тільки на обличчі, але і на тілі вам допоможе ванна з крохмалем  . Для цього 350 г крохмалю розмішайте в 2 л холодної води і влийте у підготовлену ванну. Тривалість такої водної процедури - 15 хвилин.  Ольга Бєлкін За матеріалами health.passion.ru




© Copyright pomidor.pl.ua. All Rights Reserved

Вирощуйте овочі самі